Manusile din material izolant marca ELSEC au o forma ergonomica. Fiecare manusa este numerotata individual si testata din punct de vedere electric pe un stand de incercari controlat prin computer. Raportul cu rezultatele testelor este atasat la fiecare pachet individual.
Sunt destinate in mod exclusiv ca mijloc de protectie personal la lucrul sub tensiune la valori sub 1 kV sau ca masura de protectie suplimentara pentru lucrul sub tensiune la valori mai mari de 1 kV.
Forma ergonomica si elasticitatea permit lucrul manual confortabil chiar si in conditiile purtarii de manusi anti-transpiratie pe dedesubt si/sau manusi de protectie din piele purtate peste acestea. Se incadreaza in standardul EN 60903 (Material izolant - Lucrul sub tensiune).
Caracteristici:
- material baza: cauciuc natural;
- culoare: galben;
- marimi: 10, 11.
Sunt produse cinci clase de manusi ELSEC, fiecare adaptata cerintelor diferite de testare la tensiune.
Acestea sunt:
- 00 (2,5 kV);
- 0 (5 kV);
- 1 (10 kV);
- 2 (20 kV);
- 3 (30 kV).
Manusile ELSEC se incadreaza in categoria RC conform standardului EN 60903:2003 + AC2:2005 si au proprietati speciale care le maresc rezistenta la:
1. R – acid, ulei si ozon.
Categoria R combina caracteristicile categoriilor:
- A – rezistent la acid;
- H – rezistent la ulei;
- Z – rezistent la ozon;
2. C – rezistent la temperatura extrem de joasa.
IMPORTANT!
1. Tensiunea de utilizare a manusilor nu trebuie sa depaseasca tensiunea maxima admisa pentru clasa de izolatie a acestora.
2. Nicio manusa, chiar si cele din depozit, nu va fi folosita inainte de a fi testata pe o perioada de maxim sase luni.
3. Manusile desperecheate sau gaurite nu trebuie utilizate. In caz ca exista dubii asupra conditiei unei manusi, aceasta nu va fi utilizata si va fi controlata conform inspectiilor periodice si a cerintelor de retestare din punct de vedere electric. Manusile care se umezesc pe durata folosirii sau in urma spalarii vor fi uscate cu atentie, fara a se depasi temperatura de uscare de 65 C si vor fi pudrate cu talc.
4. Retestarea periodica va fi efectuata conform cerintelor standardului EN 60903:2003 + AC2:2005. Pentru manusile din clasele 00 si 0 se va efectua o verificare a scaparilor de aer si se considera adecvata o verificare vizuala pentru crapaturi si deteriorari. In orice caz, pentru manusile din clasele 1, 2 si 3 se va efectua un test de izolatie dielectrica de rutina. Se recomanda ca manusile utilizate intensiv sa fie testate la fiecare 90 de zile.
Depozitarea: se realizeaza in ambalajul original la o temperatura ambianta intre +5 C si +35 C intr-un spatiu uscat si ferit de actiunea directa a razelor solare, luminii artificiale sau ozonului. A nu se impaturi sau presa manusile.