Partea 4: protecția auditivă
Protecția capului este o cerință esențială la majoritatea aplicațiilor de lucru cu riscuri crescute de accidentare. Aceasta cuprinde mai multe tipuri de echipamente de protectie: protecția propriu-zisă a capului (precum căștile de șantier sau diferite tipuri de capișoane), protecția ochilor (ochelari, viziere sau măști de sudură), protecția respiratorie (măști de respirație), sau protecția auditivă.
Astăzi vom expune pe scurt, scopul și particularitățile echipamentului de protecție auditivă; dincolo de a oferi un plus de confort în medii de lucru zgomotoase, acesta este esențial pentru prevenirea afecțiunilor auzului pe termen lung. În multe cazuri, acest tip de afecțiuni sunt ireversibile, dar de obicei se pot preveni...evident, prin folosirea echipamentului de protecție adecvat.
Expunerea la zgomote puternice este un risc prezent în general pe șantierele de construcții, aeroporturi sau în diferite ramuri ale industriei. De aceea, piața echipamentelor de protecție oferă o gamă variată de antifoane, fiecare cu diferite avantaje și dezavantaje.
Și totuși, care sunt factorii de risc? În mod evident, expunerea la zgomote puternice, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, cu niveluri de peste 85 de decibeli (dB).
Expunerea pe termen lung are loc în medii de lucru unde nivelul de zgomot este de obicei suportabil. Adevăratul risc constă în expunerea repetată, care poate afecta auzul în mod treptat.
Expunerea pe termen scurt se referă la zgomote extrem de puternice, precum focul de armă, exploziile sau artificiile.
Cum ne dăm seama că zgomotul este o problemă?
Fără un echipament de protecție auditiv, în timp pot apărea afecțiuni precum tinnitus (țiuitul în permanență) sau auzul înfundat. De aceea, angajatorul trebuie în primul rând să ia măsuri de reducere a zgomotului: furnizarea unor unelte mai silențioase, antifonarea (pe cât posibil) a mediului de lucru, limitarea expunerii la zgomote, și desigur, furnizarea de echipamente de protecție auditivă.
În linii mari, protecția auditivă poate fi de două tipuri: internă sau externă.
Dopurile de urechi (antifoanele interne) sunt în general mai eficiente la atenuarea zgomotului, fiind introduse înăuntrul canalului urechii. Acestea pot fi pre-modelate (la comandă) sau realizate din spumă, cauciuc sau alte materiale moi care se pot mula pe forma canalului urechii. Acestea sunt ușor de transportat, versatile, și nu afectează purtarea căștilor sau ochelarilor de protecție. Pentru unii utilizatori însă, pot fi incomode sau greu de introdus în ureche. În plus, nu se recomandă utilizarea în medii de lucru murdare sau unde trebuiesc îndepărtate frecvent.
Antifoanele externe se pretează mai bine la uzul intermitent, fiind ușor de pus pe cap și de îndepărtat la nevoie. Acestea sunt compuse din cupe din plastic, material moale de antifonare, și pernuțe pentru etanșare.
Dacă funcționalitatea este pe primul loc, tot antifoanele externe sunt în avantaj: acestea pot dispune de comunicare radio, sisteme electronice de reducere a anumitor frecvențe, sau de filtrare a zgomotelor puternice în timp real (precum geamul optometric al măștilor de sudură, cu întunecare automată).
Antifoanele externe însă pot fi incomode la purtarea îndelungată, la temperaturi ridicate, sau incompatibile cu căști și ochelari de protecție. Totuși, unele modele de antifoane externe sunt proiectate special pentru montarea pe viziere sau căști de protecție, în special pentru uzul forestier sau construcții.
Nu în ultimul rând, întreținerea echipamentului de protecție nu trebuie neglijată. Deși majoritatea dopurilor de urechi sunt de unică folosință, unele modele sunt gândite pentru uz repetat; de aceea, antifoanele interne trebuie curățate după fiecare utilizare, pentru a evita potențiale afecțiuni ale canalului urechii. Pentru antifoanele externe, pernițele trebuiesc curățate și igienizate în mod regulat, iar la unele modele se pot schimba în caz de uzură.
Fie că vorbim despre dopuri de urechi sau antifoane externe, există un model ideal pentru orice aplicație și pentru orice utilizator. Ușoare și portabile, antifoanele sunt poate unele dintre cele mai versatile echipamente de protecție, și de aceea, ar trebui să fie nelipsite din arsenalul oricărui meșter.