În multe ramuri ale industriei, automatizarea începe să joace un rol din ce în ce mai important. Munca manuală prezintă de regulă cele mai multe riscuri de accidentare. De aceea, sarcinile grele și periculoase sunt preluate treptat de utilaje specializate, limitând riscurile la care se expun lucrătorii.
Totuși, unele industrii încă se bazează pe muncă manuală, unde dexteritatea și atenția la detaliu nu pot fi înlocuite de un utilaj. Industria alimentară este un bun exemplu în acest sens. Conform statisticilor europene din anul 2015, 35% dintre accidentele de muncă petrecute în România au afectat zona extremităților superioare. Industria alimentară nu este o excepție.
Operarea ustensilelor de bucătărie și a utilajelor de tăiere sau feliere implică riscuri crescute de accidentare la nivelul mâinilor. Dincolo de protecția la tăiere sau perforare, mănușile potrivite trebuie să ofere și o bună aderență, în funcție de aplicația la care vor fi folosite. Materialul din care sunt realizate mănușile, dar și finisajul acestora influențează eficiența acestora la lucru. Mănușile de protecție cu suprafața texturată oferă o aderență crescută la contactul cu mâncarea umedă sau alunecoasă. Pentru mânuirea alimentelor grase sau uleioase, mănușile cu suprafata rugoasă pot oferi o priză mai sigură.
Echipamentele de protecție pentru industria alimentară asigură siguranța lucrătorilor, dar și a alimentelor. Atât mănușile de protecție, capelinele cât și celelate echipamente de protecție dedicate acestei industrii au rolul de a reduce contaminarea materiilor prime. De aceea, contactul cu carne, sânge, grăsimi animale, bacterii și lichide reprezintă o provocare în plus. Este esențial ca mănușile de protecție să fie impermeabile, indiferent că este vorba de mănuși de unică folosință sau nu. Printre altele, mănușile din latex sau nitril sunt cele mai populare opțiuni. Mănușile de protecție din nitril se pretează mai bine pentru contactul cu grăsimi animale prezente în carnea de porc sau de miel. Pentru pește sau carne de pasăre, mănușile din latex sunt o alegere optimă.
Bineînțeles, grosimea mănușii poate determina rezistența acesteia. Totuși, materialele de ultimă generație pot oferi o durabilitate crescută fără a sacrifica elasticitatea sau suplețea mănușilor de protecție.
Mai multe despre materialele și aplicațiile mănușilor de protecție pentru industria alimentară, în articolul următor!