Echipamentele de protecție pentru industria alimentară au un dublu rol: de a proteja lucrătorii, dar și materia primă cu care se lucrează. Mănușile de protecție pentru industria alimentară constituie o barieră între alimentele manipulate și mâinile lucrătorilor. Totuși, nu de puține ori, mănușile de protecție utilizate în industria alimentară nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Rupturile, perforațiile sau lipsa elasticității pot cauza probleme atât lucrătorilor, cât și procesului de preparare a alimentelor. De aceea, alegerea mănușilor potrivite este esențială.
În articolul anterior am abordat mănușile de protecție pentru industria alimentară la modul general, și motivele principale pentru utilizarea acestora la lucru.
Mai jos enumerăm cele mai folosite tipuri de mănuși de protecție în industria alimentară, și aplicațiile unde pot fi utilizate.
- Polietilenă – acest tip de mănuși se pretează la utilizarea pe termen scurt. Cu o rezistență scăzută la căldură și substanțe periculoase, acestea sunt recomandate pentru activități uzuale. De obicei au o croială largă.
- Latex – printre cele mai populare materiale pentru mănușile de protecție. Acestea sunt confortabile, flexibile, cu o tactilitate excelentă. Mănușile din latex pudrate se echipează ușor, și sunt ceva mai rezistente la sfâșiere decât cele nepudrate. Totuși, mănușile nepudrate sunt recomandate pentru industria alimentară, deoarece se evită contaminarea cu pudră a alimentelor sau suprafețelor de lucru.
- Trebuie reținut că latexul are o rezistență scăzută la solvenți și alcool; în plus, unele persoane sunt alergice la latex.
- PVC – mănușile din vinil (PVC) pot fi utilizate ca înlocuitor pentru mănușile din latex. Deși sunt mai rezistente la temperaturi ridicate, elasticitatea este inferioară mănușilor din latex. De asemenea, rezistența scăzută la întindere și uzură le recomandă doar pentru utilizarea pe termen scurt.
- Nitril – acest material este mai puțin elastic decât latexul, dar oferă o rezistență net superioară. Mănușile din nitril oferă un grad acceptabil de flexibilitate și rezistență la abraziune și perforare. De asemenea, dintre alternativele la latex, nitrilul este printre cele mai confortabile opțiuni. Se poate utiliza pe perioade mai îndelungate.
- Poliuretan – o alternativă excelentă pentru latex. Mănușile de protecție din poliuretan oferă o bună durabilitate și rezistență la întindere. În plus, acestea rezistă la contactul cu grăsimi, uleiuri, solvenți și alcool. De asemenea, mănușile din poliuretan sunt rezistente la sfâșiere și abraziune, fiind recomandate pentru multiple utilizări.
Vezi selecția noastră de mănuși de protecție de unică folosință, recomandate pentru industria alimentară, farmaceutică și nu numai!
Surse:
https://www.foodsafetymagazine.com/magazine-archive1/junejuly-2004/understanding-the-glove-risk-paradigm-part-i/
https://www.technicleanproducts.com/blog/ppe-food-production-safety/