Scurt ghid pentru îmbrăcăminte de protecție de vizibilitate înaltă

Scurt ghid pentru îmbrăcăminte de protecție de vizibilitate înaltă

Ce sunt echipamentele de protecție de vizibilitate înaltă?

Acest tip de echipamente de protectie este dedicat muncii în condiții de luminozitate scăzută. Fie că vorbim despre munca în aer liber pe timpul nopții, pe timp de ceață ori intemperii, îmbrăcămintea de vizibilitate înaltă este esențială pentru siguranța utilizatorului.

După cum ne-am aștepta, îmbrăcămintea de protecție de vizibilitate înaltă are rolul de a semnaliza prezența utilizatorului la locul de muncă. Vorbim aici în special de activitatea pe șantiere, logistică, industria forestieră, sau oriunde munca se efectuează cu ajutorul vehiculelor sau utilajelor grele. Echipați cu echipamente de protecție de vizibilitate înaltă, lucrătorii pot fi mai ușor observați, iar accidentările pot fi evitate.

 

Ce materiale se folosesc?

Pentru ochiul uman, formele în mișcare care contrastează cu mediul înconjurător sunt cele mai ușor de observat. De aceea, culorile puternic contrastante, precum galben neon, portocaliu sau roșu sunt cele mai utilizate la croiala echipamentelor de protecție de vizibilitate înaltă. Benzile reflectorizante aplicate strategic pe corp, dar și pe extremități pot semnaliza mai bine poziția și mișcarea utilizatorului. Acestea au rolul de a reflecta lumina înapoi către sursa de lumină (reflectoare, faruri), iar contrastul cu materialul de fundal sporește vizibilitatea.

Materialul de fundal, realizat din țesătură de poliester, este de regulă fluorescent. Cu alte cuvinte, acesta este gândit să absoarbă lumina ultravioletă, și să o reflecte într-un spectru vizibil ochiului uman. De aceea, materialul fluorescent capătă o vizibilitate crescută în prezența luminii naturale. În combinație cu benzile reflectorizante, acesta asigură o eficiență crescută a îmbrăcămintei de protecție de vizibilitate înaltă.

 

Câte categorii există?

Îmbrăcămintea de protecție pentru vizibilitate înaltă trebuie să se conformeze standardelor europene EN ISO 20471.

EN 20471

 

Conform acestor standarde, există 3 clase de protecție, ordonate după cantitatea de material reflectorizant și fluorescent utilizat:

  Clasa 3 Clasa 2 Clasa 1
Benzi reflectorizante 0.20 m2 0.13 m2 0.10 m2
Material fluorescent 0.80 m2 0.50 m2 0.14 m2

 

Clasa 1: se referă la nivelul cel mai scăzut de vizibilitate, precum pantalonii cu dungi reflectorizante. Acest tip de îmbrăcăminte de protecție se poate utiliza la aplicații cu riscuri minime, sau în combinație cu alte echipamente reflectorizante.

Clasa 2: cuprinde îmbrăcăminte de protecție cu nivel mediu de vizibilitate. Un bun exemplu sunt vestele reflectorizante. Acestea trebuie dotate cu 2 benzi reflectorizante de 50mm, dispuse în jurul taliei, sau o singură bandă orizontală, și două verticale, la nivelul umerilor.

Clasa 3: reprezintă nivelul cel mai înalt de vizibilitate. De regulă, în această clasă regăsim jachetele de protecție de înaltă vizibilitate, cu benzi reflectorizate pe brațe și mâneci, dar și la nivelul umerilor.

De reținut: standardul EN 20471 se referă doar la îmbrăcămintea de protecție de vizibilitate înaltă. Echipamentele care oferă protecție termică, la intemperii, flăcări, tăiere sau alți factori de risc trebuie să se conformeze standardelor specifice.

 

Surse:

https://www.ccohs.ca/oshanswers/prevention/ppe/high_visibility.html

https://www.phs.co.uk/help-advice/guides/guide-to-high-visibility-clothing-standards/high-visibility-clothing-standards

https://www.icmsafety.com/en/workwear-guide

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!