Stresul este din ce în ce mai prezent în viața noastră, mai ales la locul de muncă, unde cerințele sunt multe și presiunea își spune cuvântul. Din fericire, identificarea la timp a factorilor nefavorabili și eliminarea acestora reprezintă un pas esențial pentru un mediu de lucru sănătos și propice.
De ce apare stresul?
Job-urile foarte solicitante, mediul inadecvat de muncă pun presiune destul de mare pe angajați. Este important de știut că oamenii reacționează în mod diferit la stres și poate uneori nu se observă nimic ieșit din comun. Însă, dacă o persoană nu transmite anumite semnale sau reacții nu înseamnă că nu trece printr-o situație stresantă, care îi afectează productivitatea la locul de muncă și sănătatea mentală.
Domeniile care presupun un nivel ridicat de stres
- Sectoarele industriale - cauzele apariției stresului sunt: cerințe solicitante, program de lucru neregulat / ore suplimentare, schimbări bruște în programul de lucru, monotonie, transferuri sau relocări, salarii mici.
- Logistică (depozite) - principalii factori de stres în rândul muncitorilor din depozite sunt: expunerea continuă la riscuri, lipsa oportunităților de dezvoltare pe plan profesional, ore suplimentare, cerințe multe - timp scurt de rezolvare.
- Construcții - cauzele principale ale apariției stresului în acest domeniu sunt: efort fizic foarte mare, lipsa forței de muncă, comunicare precară, termene limită nerealiste, volum mare de muncă.
Metode pentru a reduce stresul și a îmbunătăți mediul de lucru
1) Acces la servicii de sănătate - sănătatea mintală este foarte importantă, iar muncitorii au dreptul la servicii de sănătate pentru a face față stresului. Angajatorul poate să invite un specialist (psiholog) pentru a discuta cu muncitorii despre tot ceea ce se întâmplă și să evite apariția unor situații complicate (exemplu: depresie, nervozitate, neînțelegeri între colegi, violență, etc).
2) Încurajează muncitorii să vorbească - dacă un coleg de muncă sau un supervizor observă că un angajat este foarte stresat, nu se poate concentra la activitatea pe care o desfășoară, cel mai bine este să ofere ajutor (să poarte o discuție cu persoana respectivă și să afle exact ce se întâmplă) și să reducă volumul de muncă sau să-i ofere o zi / mai multe libere pentru a se calma (un specialist poate interveni în acest sens).
3) Pauze dese și concedii de odihnă - pauzele sunt esențiale la locul de muncă pentru că în acest mod, oamenii își pot recupera energia și se pot concentra mai bine pe activitatea respectivă. Concediile sunt la fel de importante, iar angajatorii trebuie să încurajeze angajații să-și ia concedii / zile libere pentru sănătatea fizică / psihică.
4) Discuții deschise referitoare la stres - cei care se confruntă cu stresul nu au curajul să spună prin ce trec deoarece le este rușine sau le este teamă ca vor fi criticați. Ceea ce este bine de știut este faptul că nimeni nu trebuie să se simtă rușinat, nu este nimic anormal referitor la acest aspect. Specialiștii pot participa la discuții deschise, pentru a oferi toate explicațiile.
5) Plan de gestionare a stresului - acest plan ajută foarte mult la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru muncitori. Implementarea acestuia conduce la o balanță echilibrată între viața profesională și viața privată.Training-urile speciale incluse în acest plan au la bază gestionarea stresului și conțin informații valoroase pentru oamenii care au mare nevoie de sfaturi, ajutor.
În concluzie, stresul afectează sănătatea mintală și randamentul la locul de muncă. Dacă întâmpini dificultăți în a te concentra sau ești stresat pentru că nu poți face față volumului mare de munca, atunci este bine să discuți cu un manager / coleg din cadrul companiei în care lucrezi. Este un pas important în rezolvarea situației.
Articol preluat si tradus in limba romana din engleza, Sursă de informare