Sănătatea mintală este importantă și nu trebuie neglijată în niciun moment, mai ales când nivelul de stres este foarte mare și capacitatea de a face față la locul de muncă este din ce în ce mai mică. European Network for Workplace Health Promotion spune că 25% dintre europeni se vor confrunta cu probleme legate de stres, depresie, etc, iar aproximativ 10% dintre probleme de sănătate și dizabilitățile pe termen lung pot avea legătură cu tulburările mintale și emoționale din câmpul muncii. Un studiu efectuat de European Working Condition Survey privind condițiile de muncă relatează faptul că unul dintre patru muncitori europeni au raportat că munca are un impact negativ asupra sănătații. Un mediu de lucru propice ajută la protejarea sănătății mintale (și fizice), bunăstarea angajaților, iar afacerea este mult mai prosperă.
Sănătatea mintală la locul de muncă
Sănătatea mintală se poate degrada treptat prin: condiții nepotrivite și slabă organizare la locul de muncă. În schimb, angajatorul poate contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă prin diverse programe de asistență psihologică astfel încât muncitorii să realizeze cu ce se confruntă și să înceapă recuperarea. Depresia, anxietatea, consumul de alcool și droguri, afectează mai mult de o persoana din șase din Uniunea Europeană pe an. Costurile totale pentru vindecarea oamenilor de anumite afecțiuni la locul de muncă este de peste 600 miliarde euro - sau mai mult de 4% din PIB - în cele 28 de țări din UE. În anul 2005, Comisia Europeană a publicat cartea Promovarea sănătății mintale a populației, ca prim răspuns la declarația OMS privind sănătatea mintală în UE. A fost identificat faptul că locul de muncă este cel mai important context social în care sănătatea mintală trebuie evidențiată și promovată.
Ce probleme de sănătate pot apărea în câmpul muncii?
- tulburări de neurodezvoltare: dizabilitate intelectuală, tulburări ale comunicării, ADHD, ADD;
- schizofrenie - tendința de izolare, sentimente de inutilitate;
- tulburări de dispoziție: impulsivitate, hiperactivitate, dificultatea de a acorda atenție oamenilor din jur;
- tulburări legate de anxietate: ingrijorare excesivă, dificultăți de concentrare, atacuri de panică;
- tulburări ale controlului impulsurilor: neliniște, depresie, comportamente de furt;
- tulburări de eliminare: agresivitate, furie, senzație de rușine;
- tulburări parafilice: afecțiuni endocrinologice, sindromul Klüver-Bucy.
Impactul și costurile în ceea ce privește sănătatea mintală
Problemele de sănătate pot avea un impact mare nu numai asupra angajatului, dar și asupra companiei - prin scăderea productivității individuale. Performanța redusă a angajaților, rata crescută de îmbolnăvire, absenteismul, accidentele conduc la deterioarea sănătății mintale. EU-OSHA (2014) raportează costul total al sănătății în Europa: 240 miliarde euro / an, din care 136 miliarde reprezintă costul productivității reduse, inclusiv absenteismul și 104 este costul tratamentului medical.
Metode de prevenire a problemelor de sănătate
Mare parte din probelemele de sănătate pot fi prevenite cu ajutorul angajatorului și se poate pune accentul pe: implementarea unor măsuri care să faciliteze reîntoarcerea la locul de muncă pentru persoanele cu probleme persistete de sănătate mintală, care au avut cauze precum discriminare și excludere de la muncă; prevenirea dezvoltării afecțiunilor. Următoarele exemple reprezintă măsuri organizaționale care au ca scop cultivarea unui loc de muncă sigur din punct de vedere psihologic, sănătos și oferind sprijin constant pentru angajații cu situații speciale:
- păstrarea locului de muncă în cazul persoanelor care dezvoltă probleme de sănătate mintală, care au apărut în câmpul muncii;
- informarea personalului din resurse umane și a managerilor cu privire la ceea ce înseamnă sănătatea mintală la locul de muncă;
- program flexibil de lucru pentru a da posibilitatea angajatului sa rezolve situațiile întâmpinate în viața personală (de exemplu: îngrijirea copiilor);
- posibilitatea dezvoltării în plan profesional;
- îmbunătățirea comunicării între angajator și angajați;
- recompense și recunoștință pentru performanță.
Strategiile și inițiativele de promovare a sănătății mintale și a bunăstrării ar trebui dezvoltate și implementate de către toată echipa: angajatori, angajați, manageri, etc. Fiecare idee este importantă și ajută la un mediu de lucru cât mai sănătos și bine pus la punct.
Asigurarea unui loc de muncă propice din punct de vedere psihologic nu este doar o obligație morală și o investiție bună pentru angajatori, dar este și o directivă legală Directive 89/391/EEC. The European Pact for Mental Health and Well-being (2009) recunoaște că muncitorii se confruntă cu stres, afecțiuni și încurajează angajatorii să promoveze cât mai mult sănătatea mintală.
Ce măsuri iau companiile în ceea ce privește sănătate mintală?
Datele din ESENER 2019 arată că în unul din trei locuri de muncă există un plan de acțiune pentru prevenirea stresului. Măsurile luate de companii sunt următoarele:
- reducerea volumului de muncă - măsură luată de 44% din companii;
- consiliere pentru angajați (confidențială) - 43%;
- intervenții în cazul în care angajații au un program de lucru neregulat - 30%;
- permiterea angajaților să ia decizii în ceea ce privește modul de lucru - 70%;
- consiliere pentru rezolvarea conflictelor - 34%.
Figure 1 - ESENER 2019 - Does your establishment have an action plan to prevent work-related stress?
Graficul - aceste cifre variază între statele membre, cu peste 70% în Suedia și 9% în Cehia.
În concluzie, munca joacă un rol important în sănătatea mintală a indivizilor și contribuie la dezvoltarea sănătății prin condiții precare de muncă și, dimpotrivă poate oferi un scop, stimă de sine sau resurse financiare. S-a demonstrat că probleme de sănătate mintală au un impact semnificativ asupra calității vieții și buna funcționare a indivizilor, dar și un impact asupra productivității. În cazul în care ești stresat și nu mai poți face față sau te identifici în una dintre situațiile expuse în acest articol, atunci apelează la oamenii din conducere pentru a cere ajutor.
Articol preluat și tradus în limba română din engleză, Sursă de informare .