La ce îmi trebuie bocanci dacă nu mă aflu pe șantier? Sunt de ajuns o pereche de cizme? Dacă sunt în atelier, este de ajuns o pereche de adidași? Răspunsul, pe scurt: nu. Purtarea echipamentului de protecție este obligatoriu la locul de muncă; lipsa acestuia poate atrage amenzi consistente, dar în primul rând lasă lucrătorul expus la riscuri de accidentare care pot fi evitate.
Dacă încălțămintea casual sau cea de lucru este de ajuns pentru activitățile uzuale, încălțămintea de protecție servește un scop real, de a apăra piciorul de diverse tipuri de riscuri. Printre acestea se numără impactul cu obiecte grele, perforarea tălpii de obiecte ascuțite, contactul cu hidrocarburi sau chiar alunecarea.
Indiferent că discutăm despre sandale, pantofi, bocanci sau cizme, încălțămintea de lucru poate fi împărțită în trei categorii, în funcție de nivelul de protecție oferit:
- Încălțăminte de lucru O (din lb. engleza Occupational, EN ISO 20347:2012)
- Încălțăminte de protecție P (din lb. engleza Protection, EN ISO 20346:2004/A1:2007)
- Încălțăminte de siguranță S (din lb. engleza Safety, EN ISO 20345:2011)
Pentru încălțămintea de protecție, cele mai întâlnite standarde sunt EN ISO 20347 și EN ISO 20345.
Diferențele dintre acestea sunt marcate de elementele de protecție încorporate, sau proprietățile acestora. În graficul de mai jos sunt marcate proprietățile obligatorii ale încălțămintei, precum și mențiunile aferente.
De reținut: unele modele de încălțăminte pot avea atribute suplimentare pe lângă cele de bază: protecție la frig, căldură, izolație electrică etc.
Cu alte cuvinte, încălțămintea de lucru (Occupational, EN ISO 20347:2012) trebuie să dispună de următoarele atribute:
Încălțămintea de siguranță (Safety, EN ISO 20345:2011) trebuie să dispună de următoarele atribute: