1) Protecție la curent electric

Știm cu toții că munca care presupune curent electric poate fi periculoasă, dar nu și dacă ai echipament de protecție adecvat. Înainte de a te apuca de muncă, ai în vedere încălțămintea potrivită. Bocancii de protecție concepuți pentru această funcție sunt potriviți atât pentru persoanele care lucrează cu instalații de curent electric, cât și celor care ajung întâmplător în preajma acestora și sunt expuși pericolului. Ce trebuie să știi este că bocancii au talpa și călcâiul din material non-conductiv, de regula cauciuc și protejează atunci când există contact cu curent electric. Oferă protecție și atunci când atingi cu mâna un cablu încărcat cu curent, dar și când calci pe unul.
2) Protecție la frig

Dacă lucrezi pe timp de iarnă, este necesar să ai bocanci cu talpă groasă, termoizolantă și carâmb cu strat termic special, parte superioară din piele, lamelă antiperforație din oțel. Frigul poate fi dușmanul numărul unu în munca pe teren, iar expunearea la temperaturi scăzute poate duce la degerarea degetelor și amputare, așa că asigură-te că ai încâlțămintea potrivită.
3) Protecție anti - alunecare

Munca în medii umede sau cu suprafețe uleioase, cum ar fi: spitale, restaurante, depozite, etc prezintă un risc foarte mare de alunecare. De aceea, încălțămintea joacă un rol important, iar talpa bocancilor / pantofilor trebuie să fie foarte rezistentă și construită dintr-un material cu aderență bună (ex: cauciuc) și implementarea de rizuri pentru a împiedica alunecarea.
4) Impermeabilitate

Oamenii care lucreză în aer liber și sunt expuși constant la zăpadă, ploaie, umezeală au nevoie de încălțămintea 100% impermeabilă. Apa pătrunsă în încălțăminte creează disconfort, favorizează alunecarea și contribuie la dezvoltarea de afecțiuni serioare la nivelul articulaților, rinichilor și oaselor. Este important ca bocancii / cizmele să aibă în componență o membrană impermeabilă pentru ca apa să nu pătrundă în interior și picioarele să fie mereu uscate.
5) Rezistență la perforare

Toți cei care lucrează în construcții, tâmplărie știu ce înseamnă să calce într-un cui și să se accidenteze, de accea rezistența tălpii la perforare este importantă. De luat în calcul: talpa trebuie să fie din oțel, bombeu din oțel sau aluminiu, iar picioarele purtătorului se bucură de protecție. În acest mod, evităm apariția accidentelor și sporim productivitatea.
6) Protecție antistatică

Acest tip de încălțăminte se pretează pentru cei care lucrează în preajma materialelor inflamabile: artificii, combustibil, explozibili. Protecția antistatică este esențială pentru a elimina riscul de apariție a unui șoc electric (arc electric sau scânteie) între lucrător și alte elemente din mediu. Pentru a nu apărea acumulare electrostatică, încălțămintea trebuie să aibă o conductivitate mai mare (rezistență electrică mică). Foarte important de reținut este faptul că atunci când lucrezi cu substanțe inflamabile, este bine să nu porți îmbrăcăminte sintetică (de ex: lână, mătase, nailon).
Ce stil de încălțăminte alegem?




În concluzie, încălțămintea trebuie aleasă cu mare atenție în funcție de tipul de protecție de care ai nevoie, astfel încât fi protejat 100% în câmpul muncii.
Articol preluat și tradus în limba română din engleză, Sursă de informare 1 și Sursă de informare 2