Schele pentru șantier - ghid de siguranță la înalțime

Schele pentru șantier - ghid de siguranță la înalțime
Munca pe șantierele de construcții presupune multă grijă, implicare și dedicare. Însă, chiar dacă toate acestea sunt îndeplinite 100% nu înseamnă că accidentele nu apar. Cele mai multe accidente se petrec pe schele și pot fi mortale. Acestea sunt cauzate de alunecarea lucrătorilor sau lovirea acestora cu scule neasigurate ce pot cădea de pe schele. Prevenirea este cea mai bună soluție, așa că vom detalia mai jos exact cum trebuie să procedezi în această situație.

1) Sfaturi generale de siguranță pe șantiere
 
  • Pentru a preveni alunecarea este necesar să verifici în fiecare zi suprafața pe care lucrezi pentru a te asigura că nu prezintă niciun pericol. De exemplu, poți identifica obiecte ascuțite ce pot penetra echipamentul de protecție, lichide ce pot cauza alunecări sau materiale ce blocheaza trecerea fluidă pe schelă.
  • Este important să nu demontezi sau montezi o schelă fără supravegherea unei persoane calificate. Iar mutarea unei schele, când sunt oameni care lucrează pe aceasta, este strict interzisa, chiar si pentru o distanta foarte mică.
  • Atenție, în avans, la vremea rea: vântul, ploaia și zăpada pot fi un adevarat pericol pentru cei care lucrează la înălțime.
  • Folosește încălțăminte cu talpă aderentă, de tip SRC, care previne alunecarea pe suprafețe metalice umede. 

2) Protecție pentru cei care sunt la sol
 
  • Incearcă să asiguri, întotdeauna, o delimitare a schelei, înaltă de minim 10 cm pentru a preveni căderea obiectelor de pe aceasta. Dacă obiectele de pe schelă sunt mai înalte de 10 cm atunci trebuie utilizate alte sisteme, cum ar fi: plasele de protecție pentru a prinde uneltele sau materialele care cad.
  • Poartă mereu cască de protecție atunci când lucrezi pe schelă sau în preajma acesteia.
  • Evită să mergi pe sub sau în apropierea unei schele când se lucrează, mai ales când spațiul este îngust.

3) Bazele protecției împotriva căderii 
 
  • Dacă lucrezi la înălțimi de la 1 m de sol în sus, este foarte importantă amplasarea unei balustrade pe schelă, pentru sprijin și siguranță. Alături de aceasta, este indicată utilizarea de centuri sau hamuri de protectie, esențiale pentru munca la înalțime. 
  • Atașează sistemul de prindere de un element structural care este în poziție verticală sau orizontală.
  • Dacă utilizezi sistemul de prindere în poziție verticală asigură-te că ești fixat într-un punct de ancorare fix și sigur, independent de schelă. Aceasta include elemenete structurale ale clădirilor, dar nu țevi, orificii de ventilație sau conducte electrice, întrucât acestea pot ceda foarte repede.
  • Testează mereu echipamentul înainte de utilizare.

În concluzie, munca pe șantier poate fi provocatoare, dar dacă respecți cu strictețe tot ce este în acest mic ghid, îți vei desfășura activitatea în deplină siguranță și fără probleme. Nu uita: respectarea regulilor îți poate salva viața! 

Sursă de informare 

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!