IMPORTANT! In perioada 01 Mai 2024 - 06 Mai 2024 activitatea va fi inchisa pentru vacanta cu ocazia Zilei Muncii, precum si a Sarbatorii Pascale Ortodoxe. Activitatea comerciala va fi reluata marti, 07 Mai 2024 , data de la care se vor putea procesa comenzi emite facturi, expedia colete si organiza livrari.

Cum ne protejăm la temperaturi înalte? Mănușile antitermice

Cum ne protejăm la temperaturi înalte? Mănușile antitermice

Manusile de protectie sunt unele din cele mai răspândite echipamente de lucru, fiind folosite în toate industriile și nu numai; de la grădinărit și cherestea până la manipularea chimicalelor și obiectelor încinse, mănușile reprezintă prima barieră de protecție în munca manuală.

Protecția extinsă împotriva temperaturilor extreme este oferită de echipamente specializate precum mănușile antitermice, recomandate în special în lucrul cu metale și sticlă topită. Trebuie precizat că acest tip de mănuși are rolul de a întârzia (nu de a preveni) transferul de căldură; de aceea, diferitele materiale oferă niveluri diferite de protecție.

Mănușile antitermice sunt gândite să protejeze utilizatorul de 3 tipuri de căldură:

1. Radiantă: generată de o sursă de căldură

  • combinațiile de piele de bovină cu Kevlar, Teflon sau aluminiu sunt alegeri adecvate pentru lucrul în turnătorii, contactul cu flăcări sau chiar sudură. Materiale similare sunt folosite pentru echipamentul de protecție pentru pompieri;

  • exemplu: mănușile de protecție Calandra

2. Convectivă (sau ambiantă): cauzată de temperatura mediului de lucru

  • mănușile de aluminiu reflectă eficient căldura, însă nu sunt potrivite pentru contactul cu obiecte încinse;

  • recomandăm: Scaup AL

3. Conductivă: rezultată din contactul direct cu obiecte și suprafețe de lucru încinse

  • bumbacul și lâna naturală oferă o excelentă izolație termică și pot fi folosite ca și căptușeală într-o pereche de imbracaminte de protectie

  • pentru învelișul exterior, materialele sintetice oferă protecție la contact; azbestul are de asemenea bune proprietăți izolatoare, însă a fost scos din uz datorită efectelor negative asupra sănătății;

  • un alt material de protecție avansată este PBI (polibenzimidazol), rezistent la temperaturi de până la 1400 grade Celsius; în combinație cu Kevlar sau alte fibre sintetice, oferă o izolație excelentă și rezistență la contactul cu obiecte încinse.

  • palmarele din bumbac precum Ouzel sunt o alegere potrivită pentru manipularea obiectelor încinse pentru perioade scurte de timp

Materialele textile plușate, în combinație cu lână și/sau fibre sintetice precum Kevlar oferă o bună dexteritate a mâinii, protejând în același timp pielea de temperaturi de până la 350 grade Celsius. Folosirea unui înveliș de aluminiu ajută la reflectarea căldura, menținând o temperatură confortabilă la nivelul pielii.

Standardele europene EN 407:2004 clasifică protecția termică în 6 categorii, cu niveluri de performanță de la 1 la 4:

a) Rezistență la flacără

b) Rezistență la căldură de contact

c) Rezistență la căldură convectivă

d) Rezistență la căldură radiantă

e) Rezistență la stropi de metal topit

f) Rezistență la cantități mari de metal topit

După stabilirea exactă a scopului de utilizare, trebuie evaluate exact atât temperaturile obiectelor încinse manipulate, cât și durata contactului cu mănușile. Aceste estimări sunt importante, deoarece mănușile cu un nivel mare de protecție ar putea să sacrifice dexteritatea, și implicit, ușurința cu care se desfășoară lucrul fiind o necesitate în alegerea unui echipament de protectie potrivit.

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!