De ce să porți cască de protecție la muncă?

De ce să porți cască de protecție la muncă?


Casca de protecție este un echipament necesar, iar riscul de rănire este foarte mare, mai ales pe șantier. Pentru a minimiza pe cât posibil apariția diferitelor accidente de muncă, echipamentul de protecție a muncii este obligatoriu.

Cască de protecție - Un ghid detaliat despre purtarea căștii de protecție la locul de muncă

Siguranța a fost întotdeauna un subiect foarte important în toate activitățile industriale, în special în construcții. Acesta nu este, în cele din urmă, un job de birou obișnuit și necesită unele măsuri de precauție. Cu cât sunt mai pregătiți muncitorii, cu atât sunt mai mici șansele de producere a accidentelor și rănilor pe șantierul de construcții. Capul este singurul organ al corpului uman care este în totalitate înconjurat de os. Aceasta, prin decretul naturii, subliniază importanța protejării unei componente foarte vitale și funcționale a corpului nostru, creierul. Căștile de protecție acționează ca prima linie de apărare împotriva leziunilor la cap, dar ele funcționează doar atunci când sunt purtate corect. Prin urmare, putem afirma ca echipamentul de protecție salvează vieți și reduce riscul de leziuni cerebrale. 

Majoritatea leziunilor la cap pot fi evitate dacă se utilizează corect protecția adecvată pentru cap. După cum poate confirma oricine a vizitat un șantier de construcții, la intrarea pe șantier, majoritatea muncitorilor nu respectă cu desăvârșire semnele care le cer să poarte cască de protecție. Această situație poate fi din cauza neglijenței sau dezinformării. De aceea, angajatorii trebuie să implementeze regula purtării echipamentului de protecție. 

Principalele beneficii ale purtării căștilor de protecție la locul de muncă
Iată câteva puncte importante care evidențiază beneficiile purtării căștilor de protecție la locul de muncă și minimizarea riscurilor de accidentare. 

#1. Protecție împotriva leziunilor la cap

Căștile de protecție sunt proiectate pentru a proteja capul împotriva obiectelor care cad, lovituri, zgârieturi și expunere la electricitate, etc. Purtarea unei căști de protecție este o cerință obligatorie care ar trebui respectată de toți angajatorii, care ar trebui să ofere muncitorilor căști de protecție și să se asigure că aceștia le poartă. Având în vedere că în medie sute de muncitori pe an suferă leziuni fatale la cap, căștile de protecție reprezintă caracteristici cruciale ale siguranței pe șantier.

#2. Protecție industrială

Există locuri de muncă industriale în care riscurile de accidente sunt atât de mari încât căștile de protecție industriale obișnuite, conforme, nu sunt suficiente pentru a oferi un grad satisfăcător de protecție. De exemplu, în sectoare industriale precum mineritul și construcțiile. 
În astfel de cazuri, angajatorii trebuie sa le ofere muncitorilor căști de protecție industriale de înaltă performanță, care să cuprindă o carcasă și o bandă de prindere cu proprietăți de absorbție a șocului și protecție împotriva șocurilor. Acestea trebuie să includă și o protecție intermediară care să absoarbă energia de impact și, astfel, să reducă forțele transmise către capul utilizatorului. Această protecție intermediară este de obicei realizată din spumă cu elemente precum poliuretanul. 

#3. Culori și etichete pentru identificare

De multe ori, căștile de protecție au diferite culori care semnifică roluri diferite pentru purtători pe șantierele de construcții. Aceste desemnări de culori variază de la companie la companie. De obicei, în cadrul unei companii, angajații pot purta aceeași culoare de cască atunci când fac parte din proiecte mari. În mare parte, supervizorii nu sunt familiarizați cu toți muncitorii de pe un șantier de construcții. Prin urmare, autocolantele, etichetele și marcatorii sunt folosiți pentru a marca căștile de siguranță astfel încât informațiile importante să poată fi distribuite și transmise fără întârzieri și probleme tehnice. Ca rezultat, autocolantele cu siglele companiilor sunt foarte comune pe șantierele de construcții. 

Cine trebuie să utilizeze căștile de protecție în funcție de culorile  acestora ? 
 
  • galben – pentru muncitori, calificați și necalificați;
  • albastru – pentru tehnicieni sau operatori;
  • alb – pentru ingineri; 
  • verde – pentru inspectori sau noi muncitori; 
  • roșu – pompieri, personal responsabil cu protecția muncii. 

În cele din urmă, datele statistice referitoare la accidentele de muncă arată că cele mai frecvente cauze ale leziunilor la cap sunt obiectele căzute și obiectele ascuțite și dure. Leziunile cauzate de astfel de incidente mecanice pot afecta grav pielea capului, craniu, creier și gât sau chiar măduva spinării în unele cazuri. Purtarea întotdeauna a unei căști de protecție asigură o protecție completă și amintește-ți că, în cazuri extreme, aceste leziuni pot duce la dizabilități sau chiar la deces, provocând pierderi ireparabile atât pentru tine, cât și pentru cei dragi.  

Articol preluat și tradus în limba română din engleză, Sursă de informare 1 și Sursă de informare 2
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!