Importanța auzului în câmpul muncii

Importanța auzului în câmpul muncii
În fiecare zi ești expus la multe zgomote, cum ar fi: traficul, muzica la volum maxim sau munca în locuri cu un nivel de zgomot foarte ridicat. Toate acestea pot afecta auzul. Este foarte adevărat că uneltele utilizate în câmpul muncii produc zgomote puternice, dar acest lucru nu înseamnă că angajații își pot pierde auzul. Cum așa? Echipamentul de protecție adecvat poate reduce zgomotul și împiedică pierderea auzului. Poți utiliza antifoane interne sau externe  și vei fi protejat. Discutăm mai pe larg despre acest subiect și cât de importantă este protecția. 

Cum îți poți pierde auzul? 

Pierderea auzului se întâmplă când persoanele din câmpul muncii sunt expuse la 85 db, în medie, timp de 8 ore. O conversație normală are loc la 60 db, ceea ce nu prezintă un pericol pentru timpan. Însă, muzica din căști, la un volum maxim poate emite 105 db iar pentru fiecare creștere de 3 db peste 85 db, pierderea auzului poate apărea în jumătate din timp. Odată ce nivelul de zgomot depășește 100 de db, o persoană poate suferi leziuni ale timpanului în doar 15 minute. Cu cât zgomotul este mai puternic, cu atât pierederea auzului este mai rapidă.  

 Cum poți afla nivelul de zgomot decibelic?   

 Să analizăm exact câți decibeli produc zgomotul transmis de unelte: 
  • Burghiu electric: 98 db - afectează timpanul după aproximativ 30 de minute;
  • Fierăstrău electric: 110 db - produce pierderea permanentă a auzului în mai puțin de 2 minute;
  • Compresor de aer: 92 db - afectează auzul în mai puțin de 2 ore. 

Este important de reținut faptul că pierderea auzului se întâmplă atunci când muncitorii nu utilizează echipamente de protecție în momentul în care lucreză cu uneletele menționate mai sus.

Singura metodă pentru a descoperi nivelul exact de zgomot decibelic la care sunt expuși oamenii este cu ajutorul unor aparate speciale, deși acestea sunt necesare când expunerea la zgomot este peste 85 db.  

Protecția auzului la locul de muncă

Cea mai bună metodă de protecție în ceea ce privește zgomotul este eliminarea uneltelor care deranjează din punct de vedere fonic, dar acest lucru nu este mereu posibil. Însă, reducerea zgomotului și riscul apariției surzeniei se poate face cu echipamentele de protectie a auzului si a sculelor electrice profesionale.

OSHA  (Occupational Safety and Health Administration) recomandă utilizarea de antifoane interne și antifoane externe pentru a reduce expunerea la zgomot puternic și a proteja auzul. Cele interne sunt foarte bune și oferă un nivel ridicat de protecție atunci când sunt aplicate în mod corect. Prin urmare, angajații trebuie să beneficieze de un training pentru a învăța exact cum se foloșește echipamentul. De asemenea, antifoanele externe pot diminua poluarea fonică, dar nu în aceeași măsura ca antifoanele interne. 

În concluzie, timpanul este expus la poluare fonică, dar protecția este cheia esențială pentru a evita pierderea auzului. Echipamentul reprezintă cea mai bună măsura de siguranță pe care o poți lua. Spor!  

Articol preluat si tradus in limba romana din engleza, Sursă de informare
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!