Munca în logistică și depozitare – ce riscuri întâlnim? partea 1

Munca în logistică și depozitare – ce riscuri întâlnim? partea 1

Am fi tentați să credem că munca în logistică și depozitare nu prezintă riscuri semnificative de accidentare, în comparație cu alte domenii de activitate. Deși pericolele nu sunt de obicei foarte evidente, există totuși factori de risc care pot duce la accidentări serioase, zile de muncă pierdute, și implicit, o productivitate scăzută.

Lucrul cu stivuitorul, manevrarea obiectelor grele și voluminoase sau a substanțelor periculoase, toate acestea au potențialul de a accidenta lucrătorii neatenți sau neinstruiți corespunzător. Mai jos găsim câteva dintre cele mai comune riscuri la care trebuie să acordăm o atenție deosebită:

1. Căzături

Căzăturile sunt riscurile cele mai întâlnite la lucrul în depozite și logistică. Munca în depozite implică folosirea scărilor mobile și lucrul la înălțimi de peste 2m, și de aceea inspecția acestora trebuie făcută regulat. Este esențial ca treptele și pragurile să fie semnalizate corespunzător, și podeaua depozitului să fie cât mai netedă. Bineînțeles, balustradele nu trebuie să lipsească. Căzăturile pot fi periculoase chiar și de la nivelul solului, mai ales la manipularea obiectelor grele. Nu în ultimul rând, dacă zona de lucru este traversată de cabluri sau furtune, acestea trebuie acoperite, pentru a scădea riscul de împiedicare.

2. Alunecări

Fie că este vorba despre podele netede sau proaspăt spălate, zonele cu risc crescut de alunecare trebuie semnalizate corespunzător. Chiar și în depozitele bine iluminate, lichidele vărsate pot fi greu de observat și prin urmare, pot cauza accidente nedorite. Dincolo de aspectul estetic, curățenia joacă un rol important în prevenirea acestui tip de accidente: asigurați-vă că podelele sunt curate, uscate, fără resturi de folie de împachetat, coarde, cabluri, bucăți de paleți, cutii depozitate necorespunzător, și altele.

Pentru a evita acest tip de accidente pe podele foarte netede, banda autoadezivă anti-alunecare este o soluție excelentă. Bineînțeles, o pereche de incaltaminte de protectie cu talpă anti-alunecare sau de bocanci de protectie nu ar trebui să lipsească din echipamentul unui lucrător în depozit.

3. Substanțe periculoase

Deși munca în depozite nu implică de cele mai multe ori manipularea substanțelor periculoase, aceste situații necesită o atenție sporită. Dacă manipularea cu grijă este de la sine înțeleasă, purtarea unui echipament de protectie trebuie amintită cu orice ocazie. Deși încălțămintea, casca și mănușile de lucru sunt nelipsite, riscurile de contact cu substanțe periculoase pot fi minimizate cu protecția respiratorie și ochelarii de protecție, dar și o pereche de imbracaminte de protectie adecvată.

Dincolo de acestea, lucrul în logistică și depozitare implică și alte riscuri de accidentare ce pot fi prevenite. Continuarea, în articolul următor!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!