Protecția capului - mic ghid informativ, partea 1

Protecția capului - mic ghid informativ, partea 1

Partea 1: capișon, capelină sau cască?

 

De multă vreme, imaginea muncitorului a devenit echivalentă cu echipamentul de protecție: chiar și Dorel poate trece drept angajatul lunii, dacă este dotat cu o pereche trainică de incaltaminte de protectie, precum o pereche de bocanci de protectie, salopetă și cască de protecție. De fapt, cu adevărat importantă este alegerea echipamentului adecvat pentru munca prestată, și utilizarea echipamentului de protecție cu scopul pentru care a fost proiectat. Dincolo de a fi doar o investiție de moment, miza este nu numai siguranța lucrătorilor, dar și eficiența cu care se desfășoară lucrul.

În majoritatea domeniilor de activitate unde se cere un imbracaminte de protectie, se va cere și o protecție adecvată la nivelul capului. Aceasta nu se limitează numai la purtarea căștilor de protecție pe șantier; protecția capului include și ochelarii de protecție, protecția respiratorie și protecția auditivă.

Trebuie să recunoaștem, mulți dintre noi se ghidează după vechea zicală „las' că merge și așa..." în numele productivității, desigur. Totuși, pe termen lung, tot înțelepciunea populară ne învață că „unde nu-i cap, vai de picioare!”. Întâmplător, acesta este și subiectul discuției de azi: când (și cu ce) ne protejăm capul în timpul lucrului?

 

1) Căștile de protecție reprezintă echipamentul de protecție cel mai ușor de recunoscut. Esențiale la munca pe șantier, minerit, alte medii industriale sau intervenții, căștile de protecție au în general o structură simplă, dar eficientă:

  • Partea superioară -sau calota- poate fi realizată din polietilenă (HDPE), alte materiale plastice de înaltă densitate, sau metal; nivelul de protecție diferă în funcție de destinația de utilizare, deci mare atenție la alegerea echipamentului adecvat! Căștile de protecție trebuie inspectate periodic: orice crăpături sau defecte pot scădea eficiența protecției la impact, precum și contactul cu substanțe corozive sau depozitarea în condiții improprii.

  • Harnașamentul asigură o fixare fermă pe cap, și în funcție de model, poate dispune de sistem de ajustare, ancorare în 4 sau 6 puncte, bandă antitranspirație sau curelușe din piele.

  • În funcție de destinația de utilizare, casca de protecție poate fi dotată cu diverse accesorii precum antifoane externe sau laternă.

2) Șepcile de protecție pot fi utilizate cu succes pentru aplicații de risc mai redus, unde căștile de protecție nu sunt absolut necesare. Deși au în general o croială clasică din bumbac, șepcile de protecție beneficiază de o semicalotă din plastic rezistent, și oferă o protecție de bază la impact. Cuvantul-cheie este versatilitatea: acestea se pot asorta cu echipamentul de protecție pentru o gamă variată de activități, de la logistică și transport până la lucrări de amenajare sau munca în ateliere. Atenție, pentru mediile de lucru cu riscuri de accidentare considerabile, șepcile nu țin locul unei căști solide de protecție.

3) Fesurile și capișoanele sunt evident, esențiale pentru protecția capului la temperaturi scăzute; fie că vorbim despre munca în aer liber sau în medii frigorifice, mare parte din căldura corpului se pierde la extremități. Pentru a păstra o productivitate crescută la temperaturi scăzute, întâi trebuie luate o serie de măsuri: furnizarea de băuturi calde (fără alcool sau cafeină), asigurarea de spații de odihnă încălzite, reducerea perioadei de expunere la frig.

*În mod curios, românii au o sensibilitate crescută la curenții de aer rece. Recomandăm închiderea geamurilor pe durata zilei de muncă*

Când vine vorba de echipamente de protectie la frig, o căciulă clasică își poate face datoria cu succes, iar pentru o protecție integrală, capișoanele termoizolate sunt o alegere excelentă. La fel ca și restul garderobei de protecție, acestea trebuie păstrate uscate, pentru o izolare termică optimă.

4) În general, protecția ușoară este de ajuns pentru lucrul în industria alimentară, farmaceutică sau în alte medii sanitare. Spre exemplu, capelina de unică folosință (cu sau fără cozoroc) ori boneta de bucătar au rolul de a preveni contaminarea mediului de lucru, și de a oferi o minimă protecție utilizatorului. Orgoliul bărbătesc și podoaba facială nu sunt neapărat incompatibile cu normele de igienă de la locul de muncă: datorită tehnologiei de ultimă oră și progreselor în industria echipamentelor de protecție, acum există o soluție: protectoarele de barbă cu elastic.

Într-adevăr, alegerea echipamentului de protecție potrivit poate pune probleme oricărui muncitor, fie că este meșter de ocazie sau se confruntă cu riscuri de accidentare zi de zi. Trebuie să reținem că echipamentul de protecție intră în ecuație numai după ce se asigură un mediu de lucru optim și riscurile au fost minimizate (pe cât posibil). Pasul următor este instruirea și utilizarea adecvată a echipamentului.

Și apoi? Evident, premiul de angajatul lunii!

 

Postarea urmatoare

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!