5 sfaturi pentru siguranta la procesarea alimentelor

5 sfaturi pentru siguranta la procesarea alimentelor

In comparatie cu majoritatea industriilor si domeniilor de activitate, industria alimentara prezinta cerinte sporite, atat de siguranta cat si de curatenie. Contactul cu alimente si materiile prime trebuie sa se desfasoare conform normelor in vigoare, atat pentru siguranta lucratorilor, cat si pentru mentinerea standardelor de productie.

Mai jos enumeram cateva recomandari pentru a pastra un mediu de lucru productiv si sigur:

1. Pastrati curatenia!

Curatenia la locul de munca sporeste productivitatea, si scade riscul de accidentari; pentru a evita eventualele accidente produse prin alunecare sau impiedicare, deseurile trebuie depozitate in locuri special amenajate. Eventualele folii, ambalaje, reziduuri sau lichidele varsate trebuie curatate in timp util, pentru a nu impiedica mobilitatea lucratorilor.

In special la procesarea alimentelor, utilajele trebuie curatate in mod regulat, atat pentru buna functionare a acestora, cat si pentru a evita contaminarile. Bineinteles, substantele de curatare trebuie sa corespunda cerintelor specifice pentru acest mediu de lucru.

2. Inspectati utilajele

Inainte de inceperea activitatii, trebuie asigurata buna stare de functionare a utilajelor. Ustensilele de taiat si feliat trebuie sa fie in stare optima, pentru a minimiza riscul producerii de accidente. Uneltele ruginite sau tocite trebuie inlocuite, atat din considerente de siguranta, cat si de curatenie.

3. Nu purtati bijuterii sau accesorii

Bijuteriile voluminoase, lanturile sau inelele pot pune in pericol atat lucratorul, cat si utilajele si alimentele cu care se lucreaza. Acestea se pot agata de angrenajele in miscare, cauzand accidente, sau pot perfora manusile, expunand lucratorul si alimentele la contaminare. In mod ideal, acest tip de accesorii trebuie depozitate intr-un loc special amenajat la inceputul activitatii.

4. Luati o pauza!

Munca in industria alimentara poate fi destul de solicitanta; activitatea prelungita stand in picioare, sau operatiunile repetitive pot cauza oboseala, daca efortul este sustinut pe parcursul intregii zile. Oboseala si neatentia sunt cauzele principale ale accidentelor, chiar daca sunt luate alte masuri de precautie!

5. Purtati echipamentul de protectie!

Echipamentul de protectie este prima bariera impotriva accidentarilor la locul de munca. In industria alimentara, echipamentul de protectie are un dublu rol: protejarea lucratorilor si prevenirea contaminarii materiilor cu care se lucreaza. Deoarece munca este in general manuala, manusile de unica folosinta fac parte din echiparea obligatorie. Bonetele si plasele de par, alaturi de imbracamintea de lucru adecvata contribuie la pastrarea curateniei la locul de munca.

Nu in ultimul rand, incaltamintea de protectie adecvata nu ar trebui sa lipseasca. Fetele din piele sau microfibra respirabila si talpa cu proprietati antialunecare sunt esentiale, in special in medii de lucru cu umiditate mare, si suprafete alunecoase.

Afla aici mai multe despre incaltamintea de protectie potrivita pentru industria alimentara!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!