IMPORTANT! In perioada 01 Mai 2024 - 06 Mai 2024 activitatea va fi inchisa pentru vacanta cu ocazia Zilei Muncii, precum si a Sarbatorii Pascale Ortodoxe. Activitatea comerciala va fi reluata marti, 07 Mai 2024 , data de la care se vor putea procesa comenzi emite facturi, expedia colete si organiza livrari.

Cum alegem incaltamintea pentru industria alimentara?

Cum alegem incaltamintea pentru industria alimentara?

Alegerea echipamentului de protectie potrivit poate fi o provocare, indiferent de industria in care se desfasoara activitatea. In functie de munca prestata, riscurile de accidentare pot varia. Desi la prima vedere, industria alimentara nu pare a prezenta pericole majore de accidentare, exista totusi riscuri specifice. Deoarece munca este in general manuala, protectia mainilor este esentiala (mai pe larg, aici); pentru sanatatea lucratorilor dar si siguranta alimentelor, si protectia respiratorie trebuie luata in calcul.

Cum ramane cu protectia picioarelor? Nu orice tip de incaltaminte de protectie se preteaza la lucrul in bucatarie, in abatoare sau in alte medii unde se proceseaza alimente.

 

Care sunt factorii de risc?

Orele lungi de munca, contactul cu lichide reci sau fierbinti, suprafetele alunecoase si obiectele ascutite sau grele sunt factori de risc ce trebuie luati in considerare la alegerea incaltamintei de protectie. Prin urmare, atat confortul, cat si protectia sunt la fel de importante. Efortul sustinut, caldura si umezeala din bucatarie inseamna un disconfort crescut. Umezeala din interiorul incaltamintei trebuie sa se evaporeze, atat pentru confort, cat si pentru limita dezvoltarea bacteriilor.

Nici protectia la impact nu trebuie neglijata. Obiectele grele, precum si ustensilele utilizate in industria alimentara pot duce la accidentari serioase. Bombeul de protectie rezistent la 200 Joule este o masura de precautie necesara. De asemenea, talpa trebuie sa reziste la contactul cu uleiuri, grasimi animale si vegetale, dar si solventi sau diverse substante folosite la curatenie. In plus, proprietatile antialunecare SRC sunt absolut esentiale pentru lucrul in industria alimentara.

 

Care sunt cele mai intalnite materiale?

Incaltamintea realizata din piele bovina, microfibra sau polimeri este recomandata pentru aceasta industrie. Pielea si microfibra lasa piciorul sa respire, sporind confortul pe toata durata zilei. De asemenea branturile anatomice si respirabile sunt o buna alegere. Microfibra este un tip de piele artificiala, care ofera o respirabilitate crescuta, si poate fi tratata antimicotic si antibacterian. De aceea, este un material recomandat pentru industria alimentara, farmaceutica sau alte medii de lucru unde curatenia este prioritara.

microfibra foto via http://www.garrettleather.com[/caption]

Deoarece incaltamintea de protectie pentru industria alimentara este in general de culoare alba, aceasta trebuie sa fie usor de curatat. Fetele netede acumuleaza mai putine reziduuri, si se pot sterge daca se murdaresc. Daca acest tip de incaltaminte poate fi curatat in masina de spalat, este cu atat mai bine!

Cizmele din polimeri sunt recomandate pentru expunerea indelungata la umezeala, grasimi si uleiuri alimentare; ca alternativa la cizme, incaltamintea cu rating WR (water resistant) poate fi o optiune potrivita.

 

Cum aleg tipul de incaltaminte?

Diferite tipuri incaltaminte de protectie se preteaza la diferite tipuri de activitati in industria alimentara. In general, incaltamintea cu rating S2, S3 si S4 sunt o alegere optima. Caracteristicile preferate sunt:

  • Greutate redusa, pentru confort
  • Fetele cu suprafata neteda, care pot fi curatate usor
  • Talpa rezistenta la uleiuri, grasimi, cu aderenta crescuta
  • Bombeu de protectie

Ai intrebari despre tipurile si clasificarile incaltamintei de protectie? Arunca un ochi pe infograficul "Din ce este compusa incaltamintea de protectie?"

Pentru a mentine durata de viata a incaltamintei de protectie pentru industria alimentara, intretinerea acesteia este esentiala. Se recomanda curatarea regulata, eventual in masina de spalat daca instructiunile producatorului sugereaza acest lucru. Daca talpa este tocita sau fetele sunt perforate, incaltamintea de protectie trebuie schimbata neaparat!

Bineinteles, alegerea ideala poate diferi in functie de nevoile si riscurile specifice din mediul de lucru. Arunca un ochi peste selectia noastra de incaltaminte de protectie pentru industria alimentara, si vezi ce ti se potriveste!

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri , 8 - 16.30

comercial@tresa.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!