De regula, rolul principal al echipamentelor de protectie este sa apere utilizatorul de riscurile prezente in mediul de lucru. Echiparea adecvata poate aduce beneficii pe termen scurt, prin prevenirea accidentelor de munca; bolile ocupationale, care se dezvolta in timp, pot fi prevenite tot cu ajutorul echipamentului de protectie.
Industriile alimentara si farmaceutica nu sunt o exceptie. Echipamentul de protectie dedicat acestor industrii are si rolul de a preveni contaminarea materiilor prime cu care se lucreaza. De exemplu, echipamentele de protectie de unica folosinta contribuie la mentinerea unui mediu de munca steril.
Si echipamentele de protectie respiratorie joaca un dublu rol in industria alimentara. Contrar asteptarilor, lucratorii din industria alimentara pot fi expusi la contaminanti si substante iritante daunatoare. Protectia respiratorie poate fi singura optiune in mediile de lucru unde ventilatia nu poate fi imbunatatita, sau nu se pot folosi chimicale mai putin daunatoare.
Care sunt contaminantii?
Expunerea la bacterii si microorganisme este unul dintre factorii de risc; manipularea carnii crude si a legumelor proaspete poate expune lucratorii la astfel de contaminanti.
Si aditivii atat de utilizati in industria alimentara prezinta riscuri pentru sistemul respirator. Conservantii, colorantii si alte chimicale folosite in diversele stadii ale proceselor de productie pot afecta in timp sistemul respirator al lucratorilor. In plus, diversele tipuri de pulberi si aerosoli generati la manipularea cerealelor si fainilor, condimentelor, cafelei si suplimentelor nutritive pot declansa boli respiratorii.
De asemenea, amoniacul folosit la refrigerare sau ca substanta de curatat este toxic in concentratii mari, iar manuirea iresponsabila si expunerea indelungata poate duce chiar la deces.
Nu in ultimul rand, gazele eliberate in procesul de afumare a carnii sau fermentarea cerealelor au o toxicitate ridicata.
Ce protectie respiratorie este necesara?
Semimastile de protectie cu rating FFP1 sau FFP2 sunt o alegere buna pentru mediile de lucru cu expunere la particule aeropurtate, aerosoli iritanti sau fum. Daca se vor utiliza semimasti de unica folosinta, este esential ca acestea sa nu contina capse metalice sau piese mici, detasabile. In functie de riscurile prezente in mediul de lucru, se poate opta pentru masti de respiratie cu filtre detasabile, care ofera protectie specifica la diversi contaminanti. Indiferent de tipul de echipament de protectie respiratorie folosit, este esentiala utilizarea acestuia conform instructiunilor producatorului. Mai exact, echipamentul trebuie schimbat ori de cate ori este nevoie, pentru a asigura un nivel optim de protectie a utilizatorului.
Afla mai multe:
https://www.draeger.com/en-us_us/Food-Beverage-Industry
https://extension.psu.edu/silo-gases-the-hidden-danger
https://www.researchgate.net/publication/228498235_Respirator_Use_and_Practices_in_the_Food_and_Kindred_Products_Manufacturing_Establishments_Results_of_a_National_Survey_of_Private_Sector_Employers